

Investing in Africa's Digital and Green Transformation – Launch of the Guide to Green Data Centers

An Africa Climate Summit side event hosted by

the Digital Transformation Centre Kenya on behalf of Germany, the World Bank, and the International Telecommunications Union

- Date and Time: Tuesday, 5th September 2023, 1:00-3:45 pm (EAT)
- Place: KOFISI Square, 11th Floor, Riverside Drive 104, Nairobi, Kenya
- Format: Launch of the Guide to Green Data Centers and Panel Discussion & Livestream
- Objectives:
 - Launch and present the Guide to Green Data Centers developed jointly by the World Bank and ITU with support from the BMZ / GIZ Global Digital Transformation program
 - Share its findings and initiate a debate on the enablers, barriers, and quality aspects of promoting green data centers in Africa and beyond.
 - Create awareness about the report's findings and highlight the importance of adopting environmentally sustainable practices in the data center industry.
 - Engaging stakeholders from various sectors, including government representatives, industry experts, and environmental organizations, the discussion
- **Master of Ceremony:** *Golestan Radwan*, Chief Digital Technology Officer, UN Environment Programme

Time	Торіс	Speaker
1:00-1:30 (30 mins)	Check-in	
1:30-1:35 (5 mins)	Welcome	Master of Ceremony
1:35-1:40 (5 mins)	Opening remarks	<i>Thelma Quaye,</i> Director of Digital Infrastructure, Smart Africa
1:40-1:45 (5 mins)	Setting the scene and introductions	<i>Bodo Immink,</i> Country Director, GIZ Kenya
1:45-2:00 (15 mins)	Official Launch of the Guide to Green Data Centers	Sara Ballan / Seth Ayers, Senior Digital Specialist, World Bank (tbc)
2:00-2:10 (10 mins)	Question and answers round on the guide	Master of Ceremony
2:10-2:25 (20 mins)	Coffee break	

Time	Торіс		Speaker
2:45-3:30 (45 mins)	 Panel Discussion How can we succeed in creating an enabling environment to promote investment in green data centers? How to leverage private sector investments in green data and digital infrastructure? How to incentivize stakeholders in greening data infrastructure? Moderated by: Isabel Neto, Practice Manager Digital Development Eastern & Southern Africa, World Bank 		Dan Kwach, MD East Africa for Africa Data Centers AssociationNkem Onwuamaegbu, Africa Director, Multilateral Investment Guarantee AgencyLucas Omollo, Manager, ICT and Smart city solutions, KONZAJudy Nguru, Vice President for Partnerships, Raxio (tbc)Aida Ndiaye, Senior Digital Program Leader, East Africa, Agence Française de Développement
3:30-3:40 (10 mins)	Questions and answers		Moderator
3:40-3:45 (5 mins)	Speech by guest of honor an	d closing remarks	<i>Eng. John Tanui, CBS,</i> Permanent Secretary, Ministry of Information, Communication and The Digital Economy, Kenya (tbc)
3:45	End		